fredag 19 juli 2013

Om pengarnas kostnad och räntabilitet


Pengar kostar pengar. Det kostar förstås pengar att tillverka pengarna och att köra dem mellan banker och affärer. Men det kostar också pengar att låna pengar, för då får man betala ränta. 

Ränta är priset på pengar. Den räknas oftast i procent. Hur mycket man får betala beror då på procentsatsen vilket belopp det är fråga om (10 kronor, 100 kronor, 10 000 kronor), hur länge man vill låna pengarna (en månad, ett år, tio år). 

Banker lånar också pengar. De som sätter in pengar på bankkonton lånar i själva verket ut pengar till någon bank. Bankerna betalar ränta för de pengar de lånar, fast oftast mindre än vad de själva tar för att låna ut pengar. 

Bankerna skiljer mellan inlåningsränta (som de betalar till dig när du lånar ut pengar) och utlåningsränta (som de själva vill ha för att låna ut pengar).



Genom att ta mer betalt när de lånar ut tjänar bankerna pengar, precis som affärer, som också säljer varor till högre priser än de själva har betalat. 

Vissa organisationer som lånar ut pengar påstår att de inte tar någon ränta alls — däremot tar de ut en avgift av dem som lånar pengar. Sådana avgifter kan motsvara höga räntor. 

  • De som betalar 150 kronor för att få låna 500 kronor i 30 dagar betalar i själva verket 360 procents ränta. 
  • De som betalar 450 kronor för ett lån på 2000 kronor i 30 dagar betalar 270 procents ränta. 
  • Det är dyrt att få pengar snabbt, men kanske märks det mindre om man intalar sig att det är fråga om en avgift. 

Det är inte konstigt om de som behöver mycket pengar, kanske till ett helt hus, är noga med hur de lånar sina pengar. Ju högre ränta de får betala, desto högre blir deras hyra. En tiondels procent kan betyda över tusen kronor. 
 
Två räkneexempel: Om räntesatsen är i % och du lånar 100 kronor under en månad blir räntan  drygt 8 öre. Så lite pengar att det blir svårt att betala! 

Om räntesatsen däremot är 10 % och du lånar 100 000 kronor under ett år blir räntan 0,1 x 100 000 = 10 000 kronor. Efter tio år har du betalat lika mycket som du har lånat bara i ränta. 

Det finns ett annat sätt att tjäna pengar på pengar: att spara gamla mynt och sälja dem till myntsamlare. En gammal femöring kan bli väldigt värdefull. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar