torsdag 8 augusti 2013

Om man har pengar - ska man inte använda dem då?

Det viktigaste skälet är nog att det är bra att ha pengar i reserv. Man vet aldrig vad som händer. Rätt vad det är behöver man pengar till någonting man inte hade räknat med. Man får oförutsedda utgifter.

Ett annat viktigt skäl att spara är att man vill samla ihop till en större summa pengar. Det blir sommar och då behövs det extra pengar till semestern. Eller så vill man köpa någonting nytt - ny fin musikanläggning eller skridskor. Om man gör av med alla pengar direkt när man får dem blir det svårt att någonsin köpa dyrare saker.

De som gör av med alla sina pengar utan att tänka sig för anklagas för att slösa. Slösaktiga personer bryr sig inte så mycket om vad de gör för sina pengar. De kan betala onödigt höga priser eller köpa saker som de egentligen inte vill ha.

De som är generösa ger saker (eller pengar) till andra. Det kan vara lika roligt som att köpa till sig själv. Om någon annan blir glad är det kanske inte så farligt att slösa lite.

När man har köpt något som man varken behöver eller vill ha har man kastat pengarna i sjön. Det är inte så lätt att avgöra vilka som är sparsamma (som man ska vara) eller snåla (som man inte ska vara) eller slösaktiga (som man inte heller ska vara) eller generösa (som man ska vara).

Människor tycker olika. Det är lätt att få uppfattningen att andra gör fel - sparar för mycket eller  slösar. Själv är man däremot en sparsam och lagom generös person, som sparar till någonting viktigt och har en lagom stor hög med pengarna ifall något oväntat skulle inträffa.

Ibland står det i tidningarna hur mycket vi i Sverige sammanlagt har betalat för läsk, julklappar eller nya tv-apparater under ett år. Det blir jättestora belopp, som får många att tycka att alla andra är väldigt slösaktiga.

Själva har de ju köpt läsk och julklappar för betydligt mindre belopp - och bara en ny tv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar