onsdag 24 juli 2013

Skaffa sig nya inkomster - olika vägar till samma mål

Man kan skaffa sig inkomster på flera sätt.
Man kan tjäna pengar genom att få betalt för en arbetsinsats eller för något man säljer. De som är anställda brukar få lön varje månad. Andra kan få betalt när de är klara med en speciell arbetsinsats eller när de lämnar ifrån sig något de har tillverkat eller köpt.

Man kan påverka sin lön: 

  • genom att utbilda sig
  • genom att visa att man är duktig
  • genom att flytta till en ort där det finns gott om lediga jobb.

Men lönen bestäms också av andra, framför allt av dem som köper arbetsinsatser, varor eller tjänster. Delvis handlar det om tur:

  • om du har en så bra ide att du kan starta ett eget företag och sälja något som du tjänar pengar på
  • om det råkar finnas någon som vill anställa just dig

Man kan få pengar i present— till exempel av en generös moster eller morfar som inte orkar köpa julklappar utan tycker att det går lika bra att ge bort pengar. Någon vänlig person kanske tycker att man behöver muntras upp i största allmänhet.

Man kan också få olika slags bidrag. Det finns till exempel barnbidrag, studiebidrag, bostadsbidrag och EU-bidrag.

Man kan få ersättning. Exempelvis kan försäkringsbolag betala ersättning till dem som har blivit bestulna. Brottsoffermyndigheten kan betala ersättning till dem som har varit utsatta för brott.

Man kan vinna pengar på lotteri eller spel; satsa 100 kronor och vinna 100 000 kronor. (Fast det troligaste är förstås att man förlorar 100 kronor.)

På samma sätt är det med dem som äger något värdefullt. Det är inte säkert att de har tänkt sälja just nu. Om några år, när de vill sälja en del av sin förmögenhet, kan priserna mycket väl ha sjunkit.

Man kan alltså bli både rikare och fattigare utan att få några inkomster. Man äger samma saker som förut, men värdet på det man äger förändras. Värdet bestäms av vad andra människor vill betala för det man har.

En tavla kan hänga år ut och år in på samma vägg och ändå stiga i värde.

En tröja som får ligga länge i garderoben blir sällan värdefull. Snarare verkar den omodern — värdelös! — när man tar fram den efter några år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar